دیجیتال مارکتینگ امروزه جزء مسائل بسیار مهم در موفقیت های کسب و کار ها به شمار می رود، می توان به جرات ادعا نمود که موفقیت های شرکت هایی که در طی این مدت گذشته از قرن بیست و یکم موفق بوده اند، بلا استثنا مدیون فعالیت و تلاش آن ها و همچنین سرمایه گذاری آن ها در حوزه بازاریابی دیجیتال مارکتینگ می باشد.
با در نظر گرفتن این حقیقت، می توان به این نکته پی برد که هر فردی در صورتی که با این موضوع روبرو گردد، بی درنگ این سئوال در ذهنش جرقه خواهد زد که اساسا چرا بازاریابی دیجیتال مارکتینگ انقدر در جهان حال حاضر مورد توجه و اهمیت قرار گرفته است؟
برای پاسخ دادن به سئوال و پرسش بسیار مهم و اساسی فوق نیازی به ارائه پاسخ وجود ندارد، بلکه فقط کافی است تا تعدادی نکته را در این رابطه به شما عزیزان و مخاطبان گرامی متذکر گردیم، و آن هم این که باید به چند نکته زیر دقت نمایید:
در این جا قصد داریم به 9 موردی اشاره نماییم که می تواند به کمک اتخاذ سیاست های دیجیتال مارکتینگ به دست اید و در صورت دستیابی به این 9 مورد بی درنگ شما به موفقیت از نظر اقتصادی نیز در کسب و کار خود دست پیدا خواهید کرد.
همیشه به یاد داشته باشید که افرادی که در بخش دیجیتال مارکتینگ هر شرکتی فعالیت می نمایند، همواره براساس سیاست ها و بودجه ای که شرکت برای این کار در نظر گرفته است، در جهت افزایش میزان آگاهی از برند شرکت در میان عموم جامعه مخاطبان، و همچنین در همین چهارچوب جلب مشتری بیشتر در تمامی حوزه هایی که می توان از دیجیتال مارکتینگ در آن ها بهره گرفت حاضر گردیده و از سیاست ها و استراتژی های تعیین شده در این خصوص بهره می گیرند.
افرادی که در حوزه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می نمایند، لازم می باشد تا بر روی KPI های خاصی متمرکز گردند. به طور کلی حروف مخفف KPI نماد واژه شاخص های کلیدی عملکرد می باشند. زیرا در صورتی که شما بخواهید در حوزه خاصی ای اقدام به بازاریابی دیجیتال (دیجیتال مارکتینگ) نمایید، لازم خواهد بود تا با توجه به این شاخص ها و سنجش دقیق امور مختلف، هر یک از شیوه های بازاریابی خود را مورد بررسی و سنجش قرار داده و میزان موفقیت و عدم موفقیت آن ها در این حوزه ها را براساس شاخص های KPI اندازه گیری نمایید.
اندازه و میزان بودجه هر بخش همواره به استراتژی ای مربوط می باشد که شما یا بخش سیاست گذاری شرکت شما از پیش آن را مشخص کرده است. به طور کلی باید از این نکته آگاه باشید که بازاریابی دیجیتال خود دارای دو نوع می باشد:
معمولا این نکته را به خاطر داشته باشید که استفاده از استراتژی ها و راهکارهای دیجیتال مارکتینگ آفلاین همواره و همیشه بسیار بیشتر از روش و راهکارهای آنلاین نیازمند تخصیص هزینه می باشند. و به همین نسبت سیاست ها و استراتژی های بازاریابی های آنلاین از روش ها و سیاست های دارای میزان هزینه کمتری برخوردار بوده و در عین حال، بازدهی و کارکرد روش های آنلاین به مراتب بیشتر نیز می باشد.
به طور کلی، در حال حاضر، به شیوه های تبلیغاتی سنتی یا همان تبلیغات محیطی به صورت اختصار دیجیتال مارکتینگ آفلاین گفته می شود. شما بخواهید یا نخواهید مجبور هستید تا از ابزارهای دیجیتالی در شرایط حال حاضر، حتی روش های بازاریابی سنتی خود را نیز دنبال نمایید.
روش های بازاریابی سنتی عبارتند از: بازاریابی محیطی، بازاریابی از طریق تبلیغات در سطح رادیو، بازاریابی از طریق تبلیغات در سطح تلویزیون، و در نهایت بازاریابی از طریق تبلیغات به صورت بازاریابی تلفنی
شما همین الان در صورتی که به شهرهای بزرگ محل سکونت خود پای بگذارید، در بسیاری از معابر عمومی و مکان های پر تردد، می توانید بنر ها، بیلبورد ها، استرابورد ها و بسیاری دیگر از این گونه تابلو های تبلیغاتی را مشاهده نمایید که هر یک در حال نمایش دادن تبلیغی خاص در طی مدت زمانی محدود خواهند بود، البته مدت زمان این تبلیغات نیز محدود بوده و قالبا پس از مدت زمانی کوتاه تعویض می گردند.
از دیگر شیوه های انجام بازاریابی دیجیتال سنتی یا همان محیطی می توان به بازاریابی به کمک شیوه ارائه نمونه اشاره نمود. در بازاریابی ارائه نمونه، شما می توانید از میان انواع محصولات و یا خدمات در حال ارائه از سوی شرکت خود، تعدادی را به اندازه و یا ابعادی کوچک تر تهیه نموده و آن ها را به مشتریان خود ارائه نمایید تا در صورت مناسب بودن اقدام به خرید آن نمایند.
از این شیوه تبلیغاتی می توانید در نمایندگی های فروش گوشی های تلفن همراه استفاده نمایید، مثلا نمایندگی فروش گوشی های سامسونگ یک یا چند نمونه را به صورت روشن در اختیار و در معرض دید مشتری قرار می دهد، تا در صورت مورد پسند قرار گرفتن از سوی مشتری خریداری گردد.
این نمونه، امری بسیار شناخته شده در سرتاسر جهان به شمار رفته که حتما تاکنون تجربه آن را داشته اید. باید گفت از جمله ابتدایی ترین صورت های انجام بازاریابی دیجیتال و حتی به جرات می توان ادعا کرد که نخستین شیوه انجام بازاریابی دیجیتال در تاریخ جهان همین بازاریابی رادیویی بوده است.
رادیو را باید در سرتاسر جهان از جمله وسائل بسیار پر مخاطب معرفی نموده که آمار استفاده از آن در سرتاسر جهان به میزان بسیار زیادی بالا می باشد. هر چند که در طی دهه های اخیر، تلویزیون دیگر رسانه بسیار مخاطب کنونی توانسته است تا حدود زیادی از رادیو پیشی بگیرد.
رادیو یکی از بهترین ابزارها و راحت ترین ابزارهایی است که می توان از طریق آن به راحتی نام شرکتی را به گوش مخاطبان رسانیده و آن ها را با نام شرکت، خدمات ارائه شده از سوی آن و همچنین محصولات شرکت آشنا نمود.
بازاریابی تلویزیونی یا همان تبلیغات تلویزیونی را نیز باید صورتی جدیدتر از روش های مدرن و بسیار روزمره بازاریابی معرفی کرد. بازاریابی تلویزیونی یکی از پر مخاطب ترین و پر طرفدار ترین شیوه های بازاریابی در سرتاسر جهان به شمار می رود. در صورتی که بخواهیم تعریفی برای بازاریابی تلویزیونی ارائه نماییم، لازم است عنوان کنیم که دقیقا مشابه با تعاریفی است که در رابطه با بازاریابی از طریق رادیو برای شما عنوان نمودیم.
بازاریابی تلویزیونی مدلی جدید تر و به روز رسانی شده تر از بازار یابی رادیویی می باشد، منتهی با میزان مخاطب بیشتر و دنبال کننده بیشتر که در همین چهارچوب با شانس موفقیت به مراتب بالاتری همراه بوده و در نتیجه میزان هزینه بسیار بالاتری را نیز برای شما بدنبال خواهد داشت.
در صورتی که بخواهیم شفاف در این جا با شما برخورد داشته باشیم، لازم است عنوان نماییم که این شیوه بازاریابی هرچند بسیار از دو شیوه تلویزیونی و رادیویی جدیدتر می باشد، ولی امروزه دیگر، به طور کلی خاصیت خود را از دست داده و باید گفت که شما از طریق این روش با موفقیت همراه نخواهید شد.
بازاریابی تلفنی در واقع روشی است که شما سعی خواهید کرد تا محصولی یا خدماتی را به فردی ارائه نموده و یا معرفی نموده که اصلا تمایلی به شنیدن آن نداشته و یا با آن آشنایی ندارد. به همین خاطر، از همان ابتدا می توان ادعا کرد که با شکست مواجه خواهد شد.
مدل جدیدتری نیز از این شیوه مدتی بود که در حتی کشور خودمان رواج پیدا کرده بود و در حال حاضر نیز همچنان استمرار دارد، نام این شیوه بازاریابی پیامکی بود که می توان آن را شاخه ای نوین از بازاریابی تلفنی معرفی کرد. بازاریابی پیامکی شاید مدت زمان کوتاهی با موفقیت هایی نسبتا مناسب همراه بوده است، ولی در حال حاضر، به صورتی کامل از رده خارج به شمار می رود و از نظر مخاطبان نوعی مزاحمت محسوب می شود.
در انتهای این بخش بهتر است به ذکر نکات منفی استفاده از روش بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ به صورت آفلاین اشاره نماییم.
به طور کلی باید عنوان داشت که در شکل بازاریابی آفلاین محدود ساختن و شخصی سازی یک تبلیغ کار بسیار دشواری خواهد بود. شما نمی توانید در این روش تعیین کنید که کدام دسته از افراد این مدل از آگهی شما را ملاحظه نمایند. شما نمی توانید تعیین کنید که چه تعداد بازخورد این شیوه تبلیغی با خود داشته است.
به طور کلی لازم است اشاره ای نیز به این نکته داشته باشیم که شما نمی توانید میزان بازخورد و موفقیت انجام هزینه برای بازاریابی آفلاین را مشخص نمایید. از یک سو میزان هزینه های بازاریابی آفلاین به مراتب بیشتر از بازاریابی آنلاین بوده و از سوی دیگر، برای شما تعیین موفقیت و یا عدم موفقیت از این طریق نیز تقریبا غیر ممکن می باشد.
ولی در مقابل بازاریابی آنلاین، نه تنها این دو نقطه ضعف بالا را برای شما تبدیل به نقطه قوت خواهد نمود بلکه حتی می تواند بسیار دقیق تر و با هدف و برنامه بالاتری به انجام برسد.